74 emeletes felhőkarcoló egy faluban

Címkék: falu, Kína, felhőkarcoló

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az elmúlt évtizedek gazdasági fejlődésének jelképeként is szolgálhatna az 1500 lakosú kínai falu, Huahszi 382 méteres felhőkarcolója.

Kevesebb mint egy négyzetkilométernyi területével és alig több mint 1500 lakosával kínai viszonylatban rendkívül kicsinek számít a Sanghajtól északra, Csiangszu tartományban fekvő Huahszi település. A csendes idillre és szerény vidéki környezetre számító látogatókat azonban meglepetés éri: Huahszi a leggazdagabb falu Kínában, immár saját felhőkarcolóval, mely a világ ötven legmagasabb építményének egyike. A 74 emeletes, 382 méteres épület a múlt hétre készült el teljesen, a nagyközönség számára kétezer fős hotelként nyitja majd meg kapuit október 8-án, a település alapításának ötvenedik évfordulóján.

A hárommilliárd jüanos (97,56 milliárd forint) beruházással épített felhőkarcoló csaknem 200 ezer négyzetméterrel növeli meg a rendelkezésre álló területet, az építmény kínai neve, Cengti is erre utal. Az ország jelenleg 15. legmagasabb épülete egy egytonnás, aranyból készült ökörszobornak is lakóhelyül szolgál majd, amelynek értéke az aranyárnak az építkezés négy éve alatti szárnyalása következtében mintegy 30 százalékkal emelkedett.     


Gazdagok, de heti hét napot dolgoznak

Huahszi harminc évvel ezelőtt még egy átlagos kínai falu volt, rendkívüli fejlődése a 2000-es évekbeli aktív helyi vezetés sikeres gazdaságpolitikájának a következménye. A mezőgazdaság modernizálása, az acél- és textilgyártás felfejlesztése következtében az éves GDP már 2003-ban meghaladta a tízmilliárd jüant (325 milliárd forint). A magát "modern szocialista faluként" emlegető település lakosai ma a legújabb elektronikai berendezésekkel felszerelt, több emeletes házakban laknak, s legalább egy márkás autó parkol minden porta előtt.

A jólétnek ugyanakkor ára is van: Huahsziban mindenki heti hét napot dolgozik, szabadság nincs. Ha azonban a szorgos lakók mégis világot látnának, nem kell messzire menniük: a város határában áll a pekingi Tiltott Városnak, a sydneyi operaháznak, az amerikai Szabadság-szobornak, a párizsi Diadalívnek és a kínai Nagy Fal egy részének a másolata. A látványosságoknak is köszönhető, hogy a falu a belföldi turizmus kedvelt célpontja, évi csaknem kétmillió hazai turistával. Ők tavaly óta akár a város helikoptereivel is szétnézhetnek a környéken, sőt, a városvezetés tervei szerint a közeljövőben akár egy 500 fős luxusjachton is megpihenhetnek majd.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5