37 millió dollárt adtak a dupla Elvisért

Címkék: Elvis, Andy Warhol, aukció

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Andy Warhol Double Elvis című képe 37 millió dollárért (8,2 milliárd forintért) kelt el a Sotheby's szerdai New York-i árverésén, amelyen Roy Lichtenstein és Aj Vej-vej művei is egyéni művészi rekordot döntöttek.

A háború utáni és kortárs műveket felvonultató aukción 267 millió dollárért (közel 60 milliárd forintért) cseréltek gazdát az alkotások. Warhol Double Elvis című képét, amely a rock királyát cowboyként ábrázolja 37 millió 47 ezer ötszáz dollárért vásárolták meg. Az ezüst selyemszitanyomat Elvist szemből, csípőből tüzelve mutatja be, a háttérben pedig alig kivehetően jelenik meg a "hős" mása. A Sotheby's szerint 1995 óta ez volt az első Double Elvis kép, amely feltűnt a piacon. Warhol 22 képből álló sorozatot szentelt az énekesnek, ebből kilencet múzeumok őriznek.


A kép a rock királyát cowboyként ábrázolja
   
Lichtenstein Sleeping Girl (Alvó lány) című pop art művénél 40 millió dollárnál csapott le a kalapács, így az ár az árverési jutalékkal együtt 44 millió 882 ezer ötszáz dollárra (9,9 milliárd forintra) rúgott. A képregény inspirálta munka 1964-ből származik, és csupán egyszer mutatták be nyilvános kiállításon, 1989-90-ben a Los Angeles-i Kortárs Művészeti Múzeumban.
   
A kínai művész, Aj Vej-vej Sunflower Seeds (Napraforgómagok) című milliárdnyi, kézzel formált, porcelánból készült installációja pedig 782 ezer 500 dollárért (174 millió forintért) ment el. Ebből a sorozatból a másként gondolkodó alkotó tíz munkát készített. A napraforgókat két éve a londoni Tate Modern galéria is kiállította. A kínai művész korábbi aukciós rekordja 657 ezer dollár volt, amit a Chandelier (Csillár) című alkotásért fizetettek ki.
   
Az aukció további csúcspontjai közé tartozott Francis Bacon Figure Writing Reflected in Mirror című litográfiája, amely a licitáláson ugyancsak 44 millió 882 ezer ötszáz dollárt ért egy gyűjtőnek. Az 1978-as alkotás egy asztalnál író férfi akt tükörképét mutatja be.

digitalheartbeats.com
Edvard Munch Sikolya rekordot döntött
   
A Sotheby's szerda esti sikere az aukciósház múlt heti árveréstörténelmi rekordját követte, amikor Edvard Munch Sikoly című festményét 119,9 millió dollárért (26,7 milliárd forintért), művészeti alkotásért valaha árverésen lecsapott legmagasabb áron adták el.
   
Michael Frahm londoni kortárs művészeti tanácsadó szerint a rekordárak egyszerűen az alkotások színvonalának köszönhetők. "A kulcs a minőség" - hangoztatta.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5